Раціональне харчування дошкільника
11 апреля 2017 - Администратор
Для дитячого організму, що розвивається, надзвичайно важливим є раціональне та збалансоване харчування, яке залежить від віку, статі, характеру діяльності, фізичного навантаження.
Воно не лише забезпечує життєдіяльність і розвиток усіх клітин, тканин, органів, а й підвищує захисні функції організму, його життєвий тонус та працездатність. Саме тому поряд із раціональним розпорядком дня і оптимальним руховим режимом правильне харчування треба віднести до важливих чинників здоров'я людини.
Основу життєдіяльності дитячого організму складає неперервний обмін речовин із середовищем. При цьому треба враховувати те, що у молодому організмі обмін речовин відбувається інтенсивніше. Це пояснюється вищою рухливістю та більшою втратою тепла тілом порівняно із дорослим, що зумовлює підвищену потребу організму в харчових сполуках. Повне задоволення енергетичних потреб дитячого організму забезпечується збалансованим харчуванням, при якому калорійність їжі повністю відповідає витратам енергії. Якщо калорійність їжі перевищує ці витрати, то в організмі посилюється накопичення поживних речовин і, перш за все, жиру, що призводить до надмірної ваги. Поряд з цим характерною особливістю органів травлення дітей дошкільного віку є знижена ферментна активність, підвищене вбирання стінок кишківника. Навіть незначні відхилення у харчуванні дітей сприяють виникненню функціональних розладів, нерідко болісного стану органів травлення, що негативно впливає на обмін речовин. Норми фізіологічної потреби дітей в енергії харчових сполучень становлять: для дітей 4—6 років — 1,970ккал, 6-7 років — 2,300ккал.
Основу їжі складають біологічні речовини: білки, жири, вуглеводи. Для дітей старшого дошкільного віку характерне таке співвідношення: 1:1:4.
Білки відіграють особливу роль в обміні речовин. Вони є головним "будівельним" матеріалом клітин та входять до складу багатьох гормонів. Білкова недостатність призводить до затримки росту, виснаження м'язової системи, малокрів'я, авітамінозу. Найвища біологічна цінність білків у м'ясі, рибі, яйцях, молоці. Добова потреба у білках на 1 кг маси складає 2,5—3г. При збільшенні фізичних навантажень фізіологічна потреба в білках зростає.
Жири — важливий складник клітинних структур організму. Вони беруть участь у важливих процесах життєдіяльності, регулюють ріст і розвиток, забезпечують нормальний стан імунітету, з ними потрапляють в організм вітаміни А, Д Е, К. Жирові відкладення виконують також захисну, теплозбережувальну роль та фіксують положення деяких внутрішніх органів. Окрім того, жири — це багатий постачальник енергії: розщеплення 1г жиру дає 9,3ккал. У харчуванні дітей важливими є жири рослинного і тваринного походження, молочні та яєчні.
Вуглеводи — основний постачальник енергії в організмі, які є пластичним матеріалом побудови клітини, сприяють ефективному використанню білків, жирів та беруть участь в обміні речовин. Основними постачальниками вуглеводів є продукти рослинного походження: хліб, крупи, макаронні вироби, картопля.
Вітаміни — невід'ємна частина дитячого раціону харчування, без якої неможливе нормальне функціонування організму. Вони входять до складу багатьох ферментів, впливають на ріст, розвиток, оновлення клітин, тканин організму. Вітаміни містяться майже у всіх продуктах харчування, але найбільше їх знаходиться в овочах і фруктах. Якщо в їжі не вистачає вітамінів, то настає занепад сил, погіршується апетит, пригнічується настрій, знижується опірність організму до інфекційних хвороб.
Для організації харчування дітей важливо не лише задовольняти енергетичні потреби дитячого організму, а й враховувати вимоги до харчового раціону всіх зазначених вище компонентів щодо необхідного співвідношення і обсягу. Треба складати раціональний режим харчування так, щоб він відповідав добовим ритмам відпочинку і праці.
після року життя харчування залишається важливим фактором, має певний вплив н фізичний і нервово-психічний розвиток. Добова норма харчування змінюється з ростом дитини. Змінюється потреба в основних інгредієнтах і калоріях. Співвідношення між білками, жирами і вуглеводами має бути 1:1,2:4 або 1:1:3
Харчування дітей від 1 –1,5 р.
Дитина полуда 5-разове харчування, но поступово зменшують до 4-разового харчування. Запальний об’єм добового раціону повинен становити до 1100 мл. Їм дають житній хліб, каву з молоком, супи, салат з сирих овочів, вінегрет, пудинги і запіканки. Добовий набір продуктів повинен становити білка 45-50 г, жирів – б45-50 г, вуглеводів – 160 г, калорій – до 1300 г.
Харчування дітей від 1,5 – 3 р.
Чотириразове харчування з загальним об’ємом до 1300-1400 м. Забір блюд збагачується. Можна приготовити різні борщі, розсольники, використовувати різні негострі соуси і приправи. Об’єм молока в добовому раціоні повинен становити до 600-650 мл.
Добовий раціон включає білків – 53-55 г. Жирів 53-55 г, вуглеводів – 190-200 г, калорій – до 1600.
Цим дітям можна давати яйця, домашній сир, молоко і кефір, кашу, хліб або булочки.
Харчування дітей від 3 до 7 р.
Чотирьохразове харчування з добовим об’ємом до 1800 мл. Сніданок включає до 23% Ккал, обід – 35-40% Ккал, полуденок – 10% Ккал, вечеря 20-25% Ккал. В меню можна включати солені і гострі приправи. Дозволяють жарену картоплю, гуляш. Кількість білка в добовому раціоні повинно досягати до 63-65% - у дітей 3-5 р. і 80 у дітей 7 р. Аналогічно і кількість жирів, вуглеводів – до 230-320 в залежності від віку дитини, калорійність – до 2300 Ккал. – у дітей 7 р.
Цих дітей можна віддавати в дитячий садок. Їм можна давати домашній сир, сметану, яйця, хліб з маслом, булочки, молоко і квасне молоко, фрукти, різні овочі.